El municipi

La seva situació privilegiada al bell mig de dos parcs naturals a poca distància de Figueres, Roses i Llançà, i molt ben comunicada amb la resta de la comarca; ha fet que Vilajuïga, esdevingui un indret molt dinàmic.

La seva ubicació i el nivell de serveis de què disposa ha impulsat a moltes parelles joves dels voltants a establir-hi la seva residència. La població actual és de poc més de 1000 habitants.

Aquest redreçament demogràfic ha donat lloc a certs canvis en l’estructura socioeconòmica de la població, la quales dedica principalment al sector serveis i que s'ha afegit a la tradicional activitat agrícola.

Malgrat tot, al municipi hi continua predominant el conreu de la vinya i l’olivera, que ocupa tot el sector occidental. La producció més important és de vins rosats, si bé també cal destacar els vins negres de la varietat lledoner i la típica garnatxa dels cellers empordanesos. La producció del municipi s’empara sota la Denominació d’Origen Empordà. Alhora, també es continua explotant l’aigua mineral, que es comercialitza embotellada i a la qual se li atribueixen grans qualitats curatives.

El municipi brinda als visitants, com també a tots els veïns i veïnes, la possibilitat de gaudir d’un entorn natural únic, entre zones protegides pel seu interès natural i paisatgístic. Gràcies al seu passat megalític, a la seva història durant l’edat mitjana que han fet possible conservar enclavatges com el Castell de Quermançó, i gràcies també a l’organització –per part d’entitats del municipi– d’esdeveniments esportius de renom, Vilajuïga s’ha situat com a població amb potencial per esdevenir referència en l’àmbit del turisme actiu i de natura.

Municipi: Vilajuïga

Població: 1.134 (2020)

Comarca: Alt Empordà

Província: Girona

Partit Judicial: Figueres

Superfície: 13,13 km2

Codi postal: 17493

Altura: 31m

Densitat (hab/km2): 84,1

Més informació a IDESCAT o XIFRA