RUTA DEL VI

Descripció de la ruta

Aquest itinerari proposa un recorregut per diversos d’indrets de Vilajuïga relacionats amb la producció o l’elaboració del vi, activitat agrícola tradicional en el poble i en tota la zona de l’Empordà. Per arribar-hi cal seguir, des de Figueres, la carretera N-260 i trencar a mà dreta, cap a la GI-610 que porta cap a Roses. A 1 km es troba la cruïlla de Vilajuïga. També s’hi pot arribar per la carretera C-68 de Figueres a Roses i abans d’arribar a Roses cal agafar la carretera GI-610 de Roses a Vilajuïga on s’arriba després de passar per Palau-Saverdera i Pau.

CELLER ESPELT

Assentada sobre els terrenys del Mas d'en Satlle, a banda i banda de la mateixa carretera GI-610, trobarem una bonica explotació vitivinícola que integra un bon nombre de varietats i un modern celler equipat per fermentar tota la producció controlada per fred. Al celler Espelt podrem visitar, a més de les vinyes, les seves instal·lacions d’elaboració així com les de criança per finalitzar amb una degustació de diversos vins que produeixen.

CELLER GELAMÀ 

Gelamà és un dels cellers més antics de l'Alt Empordà, es va fundar l'any 1892. Després de 75 anys d'inactivitat, l'any 2007 els descendents de la família van convertint-se així en un dels primers cellers que productors de vins mono varietals de l’Empordà. La finca Gelamà consta de 14 hectàrees i està repartida en diverses vinyes on es conreen, de forma ecològica, diferents varietats de raïm: garnatxa negra, macabeu, carinyena, merlot, syrah i cabernet. Per a la fermentació utilitzen àmfores, creant així sabors i productes únics, com per exemple vi escumós (cava) ancestral i vi escumós Blanc de noir de Garnatxa, entre uns altres.

CELLER COOPERATIU EMPORDÀLIA 

Aquest celler, anteriorment de la Cooperativa Vitivinícola Alt Empordà, està situada a la mateixa GI-610 de Roses a Vilajuïga, a mà dreta. Construïda l’any 1945 i aprovada pels organismes oficials l’abril de 1947, el celler presenta dues naus diferenciades, que varen ser construïdes en èpoques diferents. La nau més antiga té tres arcs de grans dimensions i s’utilitza per a la conservació i la venda de vi, l’altra nau d’un nivell diferent, s’utilitza per a l’elaboració. A l’altra nau es pot observar la maquinària que intervé en el procés d’elaboració del vi: dues tolves d’acer inoxidable, desrapadora horitzontal, currons mòbils, bomba de verema i premsa. Actualment s’ha incorporat un equip de fred per controlar les temperatures de fermentació, una sala d’envelliment amb barriques noves i una petita sala d’embotellar d’on surten acabats els productes més mimats del celler.

Característiques del recorregut

Distància: 3,31km

Desnivell: 22m

Circular: Si

Temps previst: 1h30 – 2h