Vilajuïga llança una campanya per implantar el compostatge casolà
S’entregaran un total de 20 compostadors entre veïns i veïnes interessats, que han de permetre reduir la quantitat de residus orgànics que es transporten a les plantes de compostatge de Pedret i Marzà.
L’Ajuntament de Vilajuïga inicia aquesta setmana una campanya per implementar el compostatge casolà entre els veïns i veïnes del municipi. L’objectiu és entregar un total de 20 compostadors a diversos particulars que estan interessats en fer compost pel seu propi jardí o hort.
Aquesta iniciativa, que recupera la iniciada el 2008, permet donar continuïtat a la sèrie d’actuacions de millora en la recollida de la fracció orgànica (FORM). Així doncs, dels 20 compostadors que es repartiran, 8 ja són veïns que en el seu moment es van interessar i que es trobaven en llista d’espera. Ara, amb aquesta nova campanya, es fa una crida a més interessats que vulguin aconseguir un compostador. Aquests hauran d’entrar una instància a l’Ajuntament en la que es comprometin a seguir les recomanacions de la tècnica que els informarà del procediment per a fer compostatge fins a l’obtenció del compost. Totes les persones que rebin un compostador comptaran amb fins a 3 visites gratuïtes d’assessorament tècnic. Els compostadors s’assignaran segons l’ordre d’entrada de les instàncies fins arribar als 12.
La campanya vol incentivar la reducció dels residus orgànics, així com la bona classificació d’aquests. És per això que l’Ajuntament també ha iniciat una campanya de comunicació per conscienciar a la població de la importància de separar correctament i reduir els impropis més habituals. En el marc d’aquesta campanya també es visitarà l’escola del poble, amb la que es treballarà en un taller per muntar un compostador. Vilajuïga és un dels municipis pioners en la recollida de residus Porta a Porta, la qual va començar el 2006. La iniciativa compta amb el suport de l'Agència de Residus de Catalunya de la Generalitat de Catalunya.
Què és el compostatge?
El compostatge és un procés natural de descomposició de les restes dels residus orgànics del qual s'obté adob per a l'hort i el jardí. A casa es poden reciclar i convertir en adob les restes orgàniques que diàriament s'originen de la poda i de la neteja de les restes vegetals del jardí com ara fullaraca, branques, pinyes, matèria seca, així com la matèria verda, és a dir, gespa tallada, restes de l’hort i restes de menjar sobrant dels àpats diaris: restes de fruita, verdura, closques d’ou i fruits secs, el marró del cafè i les restes de les infusions. Aquesta acció permet reduir la quantitat de residus orgànics generats i, en definitiva, cuidar el medi ambient i generar un estalvi al municipi.
Informació addicional