Vilajuïga acollirà una jornada de divulgació científica sobre l’aigua de Vilajuïga en el marc del Geolodia

18/04/2023

Es farà el dissabte 6 de maig i consistirà en una sortida de camp per a totes les edats guiada per professionals de la geologia al voltant de l’aigua. Es visitaran diversos indrets del poble i les instal·lacions de la planta embotelladora.

La Universitat de Girona (el centre GEOCAMB) i l’AEPECT, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vilajuïga, organitzen el proper 6 de maig un Geolodia  al poble. Aquesta tradicional festa de divulgació de les Ciències de la Terra, que té lloc en diversos punts de la geografia de l’Estat espanyol, també se celebrarà a Vilajuïga amb l’activitat: “L’aigua de Vilajuïga: un tast de geologia empordanesa”.

L’activitat proposada consistirà en una visita guiada per indrets del nucli urbà de Vilajuïga i per les instal·lacions de la planta embotelladora. Les explicacions aniran a càrrec d’un equip del Centre GEOCAMB de la UdG i dels responsables d’Aigües de Vilajuïga.

El recorregut combinarà observacions i descripcions dels afloraments geològics amb algunes demostracions experimentals. L’objectiu final és la descoberta de les característiques singulars de l’aigua mineral de Vilajuïga i de la seva explotació i també, per descomptat, dels trets geològics que permeten explicar el seu origen i composició tan especial.

Informació pràctica

Per participar en aquesta activitat cal inscriure’s prèviament a través d’aquest formulari. En el moment de la inscripció, caldrà proporcionar el nom i cognoms, l’edat, el municipi i la comarca de residència, l’email i el telèfon de contacte. L’activitat és gratuïta però cal inscriure’s amb antelació, per tal que s’assigni als participants un grup i una hora de sortida. Les places són limitades.

Les persones que arribin amb cotxes particulars hauran de deixar-los a l’aparcament de l’entrada del poble de Vilajuïga (al CAT). Caldrà estar a disposició de l’organització un mínim de 15 minuts abans de la sortida del grup assignat.

El punt de trobada i inici del recorregut serà l’Escola Santiago Ratés de Vilajuïga (carrer de Sant Sebastià, 8) i les sortides es faran a les 9 i a les 11.30 h. A les dues franges horàries de sortida s’organitzaran diversos grups simultanis que podran seguir itineraris diferents.

DURADA ITINERARI: aproximadament 2 hores

DISTÀNCIA: inferior a 2 Km

DESNIVELL MÀXIM: 40 m.

DIFICULTAT: Fàcil.

Sobre l’aigua de Vilajuïga

L’aigua de Vilajuïga va començar a ser explotada com a aigua mineral l’any 1904. Presenta unes característiques químiques peculiars i una sensació “picant” al paladar a causa de la presència de gas carbònic. El seu origen i la seva composició química tenen a veure amb la Geologia de l’Alt Empordà. Prop del límit entre les roques antigues del Pirineu axial i la depressió tectònica de l’Empordà un conjunt de fractures defineix els contrastos de relleu i facilita la circulació de l’aigua subterrània. La falla que discorre entre el poble de Vilajuïga, el Castell de Quermançó i la zona de La Valleta posa en contacte uns esquistos amb unes roques granítiques procedents d’un magma que es va emplaçar ara fa uns 300 milions d’anys.