Recuperem l’esperit de Festa Major!

21/07/2022

Vilajuïga celebrarà del 28 al 31 de juliol la festa gran, reubicant-la al carrer Sant Sebastià. Entre els actes destaquen el pregó, a càrrec de dos esportistes i exalumnes de l’escola, i la celebració del Birrajuïga, organitzat de l'associació de joves.

 

Vilajuïga tornarà a viure la Festa Major de Sant Feliu aquest mes de juliol, del 28 al 31, amb la il·lusió de recuperar l’esperit de celebració i germanor perdut durant els darrers anys a causa de la pandèmia. El 2020 es va decidir anul·lar la Festa Major arran de les restriccions sanitàries, que no permetien celebrar-la amb garanties, i el 2021 les limitacions de distanciament van motivar la cancel·lació dels actes més lúdics i que agrupaven més gent.

Després d’aquests dos anys, des de la regidoria de Festes s’ha preparat una festa molt especial, que vol animar a tots els veïns i veïnes a participar en tots els actes i a viure la Festa Major al carrer. S’han pensat activitats per a totes les edats i s’ha fet una especial atenció a la implicació de les entitats i establiments de restauració. Fruit d’aquesta col·laboració, el programa de Festa Major inclou la celebració del Birrajuïga–el correbars organitzat per l’associació de joves Bordegassos de Vilajuïga– i el Tastajuïga –la ruta de tapes pels bars i restaurants del poble, que se celebrarà aquella setmana. La Festa també presenta novetats especials, com el canvi d’ubicació o la gestió de la barra per part de l’associació de joves del poble, i preserva actes que s’han convertit en tradició, com el pregó, la cercavila de gegants o les sardanes. 

La Festa Major, al carrer Sant Sebastià

Des de fa uns anys, la voluntat de l’Ajuntament ha estat acostar la Festa Major al poble. Malgrat que la pandèmia ho ha complicat, la prioritat ha estat implicar les associacions i entitats en l’organització dels actes i que els veïns i veïnes sentin i visquin la Festa Major de ben a prop. 

Amb la reurbanització del passatge de les escoles (el corriol situat entre l’escola i la masia), per primera vegada la Festa Major es traslladarà al carrer Sant Sebastià (en el tram comprès entre el consultori mèdic i la plaça de la sardana). Aquesta part del carrer que vertebra el poble es tallarà al trànsit del divendres 29 al diumenge 31 i serà l’espai on transcorreran tots els actes. S’hi instal·larà l’escenari i la barra –que portarà l’associació de joves Bordegassos de Vilajuïga–.

Durant aquests dies la circulació de cotxes es redirigirà. Per pujar al veïnat de dalt es passarà per la carretera de Sant Pere de Rodes i el passatge de les escoles i per baixar pel passeig Lluís Companys. D’aquesta manera es garantirà en tot moment la circulació. 

El pregó: dos esportistes professionals i exalumnes de l’escola

Coincidint amb el 50è aniversari de la inauguració de l’escola Santiago Ratés, amb la voluntat de continuar rememorant la importància del centre educatiu per al passat, present i futur del municipi, des de l’Ajuntament s’ha convidat a dos esportistes professionals que són exalumnes de l’escola per a què oficiïn el pregó d’enguany. Es tracta de l’Imma Clopés, l’atleta ja retirada que va participar en diversos Jocs Olímpics, i Pau Coll, esportista d’esquí de muntanya que actualment competeix al més alt nivell. El pregó tindrà lloc el dijous, 28 de juliol, a les 20 h a la plaça 11 de setembre.