Prohibida la crema de restes vegetals arran d’una nova llei estatal

18/10/2022

Malgrat que alguns partits ja han presentat recursos, es preveu que fins d’aquí a tres mesos no hi hagi una resolució.

 

La Generalitat de Catalunya no permetrà aquesta tardor cremar restes vegetals durant el període considerat de molt baix risc d’incendi (del 16 d’octubre al 14 de març). Aquesta situació ve motivada per la nova llei 7/2022, de 8 d’abril, de residus i sòls contaminats per una economia circular, que ha aprovat el Govern espanyol, i que només permet cremes autoritzades a activitats professionals per motius fitosanitaris o per prevenir incendis.

Fins ara les restes vegetals generades en l’entorn agrari es podien cremar a partir del 15 d’octubre demanant prèvia autorització municipal. Ara, mentre estigui en vigor la nova normativa, s’haurà d’optar per altres mètodes com l’autocompostage, la trituració de les restes i utilització en el propi terreny, o portar-les a un gestor de residus.

L’Ajuntament de Vilajuïga vol expressar la seva preocupació davant d’aquesta nova llei que demostra una incomprensió total cap a l’entorn rural.

Casos autoritzats

Només s’autoritzen cremes de restes agrícoles i forestals –de forma excepcional i motivada– per motius fitosanitaris quan no existeixin altres mètodes per evitar la propagació de plagues, així com les cremes de restes forestals per a prevenir incendis quan no existeixin alternatives per la seva eliminació.

En aquests casos, el procediment per tal de gestionar aquestes cremes que van dirigides únicament a activitats professionals, és telemàtic (a través de la secció de tràmits de la web agricultura.gencat.cat), o presencial a les oficines comarcals del Departament d’Acció Climàtica.