Nou servei d’assessorament gratuït sobre habitatge

02/11/2021

El Punt d’Informació de l’Habitatge estarà disponible a partir del 25 de novembre. Per fer-ne ús cal demanar cita prèvia trucant a l’Ajuntament (972 53 00 05).

 

L’Ajuntament de Vilajuïga posa a disposició de tots els veïns i veïnes a partir d’aquest novembre un Punt d’Informació de l’Habitatge (PIH). Aquest és un servei gratuït de consulta sobre temes relacionats amb l’habitatge per les persones residents al poble.

Es tracta d’un servei d’informació, assessorament i orientació sobre les polítiques d’habitatge del municipi, així com possibles ajuts promoguts per les diferents administracions públiques i sobre aspectes claus en el manteniment de l’edifici en termes d’eficiència energètica, consums o rehabilitacions, entre molts altres temes.

Per quins temes es pot demanar el servei del PIH?

- Informació sobre ajuts per habitatges

Assessorament per demanar ajudes a administracions públiques per accedir a un habitatge, pel manteniment de l’habitatge, ajudes al lloguer, ajudes d’urgència especial...

- Suport en tramitació d’ajudes i registres i en la inscripció al registre de sol•licitants d’Habitatges de Protecció Oficial (HPO)

- Serveis de rehabilitació i millora de les condicions d’habitabilitat

Informació i suport en la tramitació d’ajuts per la rehabilitació (per a propietàries d’habitatges, comunitats de propietaris...) o per la millora de l’accessibilitat o de l’eficiència energètica dels habitatges

Informació sobre bonificacions a impostos i taxes municipals per obres de rehabilitació i/o millora de l’accessibilitat i/o l’eficiència energètica

Informació sobre manteniment de l’edifici, sobre eficiència energètica/reducció de consums i sobre tramitació de cèdules d’habitabilitat

- Intermediació en el parc d’habitatge privat

Creació d’un espai per publicar l’oferta i la demanda d’immobles al municipi

Creació d’una borsa de lloguer assequible al municipi

- Àmbit en la gestió del Parc Públic d’habitatges

Informació i suport en el registre de sol·licitants d’habitatges protegits

Informació dels ajuts per a l’adquisició d’habitatges

Informació dels ajuts per al pagament de lloguer per als usuaris d’habitatges públics

Com puc sol·licitar el servei?

El servei començarà el 25 de novembre, fins al mes de març aproximadament, i per fer-ne ús caldrà trucar a l’Ajuntament (072 53 00 05) per demanar cita prèvia. Una tècnica d’habitatge visitarà cada dijous a la tarda les oficines municipals (de 16 a 18.30 h) i atendrà de forma presencial i telemàtica.

Xerrades obertes sobre habitatge

A aquest assessorament setmanal s’hi sumen 3 xerrades relacionades amb l’habitatge.

‘Com reduir la factura de la llum?’ (25 de novembre a les 19 h a la Sala d’Actes)

Presentació del Punt d'informació de l'Habitatge de Vilajuïga i explicació sobre com reduir la factura de la llum, com millorar l'eficiència energètica i com accedir a les ajudes de l'administració pública.

‘Què són les comunitats energètiques?’ (13 de gener a les 19 h a la Sala d’Actes)

Explicació sobre què són les comunitats energètiques, quines són les principals activitats que desenvolupen, com funcionen i com crear-ne una.

‘Models alternatius d'accés a l'habitatge’ (3 de març a les 19 h a la Sala d’Actes)

Presentació dels principals models alternatius d'habitatge, com són les cooperatives d'habitatges i la masoveria urbana. L'objectiu d'aquests models és generar habitatge assequible i donar sortida a habitatges buits del municipi.