La 7a edició de la Cursa de Muntanya ENTRE CASTELLS creix en prestigi i reconeixement

27/02/2020

Dijous es va presentar la 7a edició de Cursa Muntanya ENTRE CASTELLS 2020 a l’ermita de Santa Helena.

  • Per primera vegada, l’ENTRE CASTELLS formarà part de l’International Trail Running Association (ITRA), pel que els corredors que finalitzin la 35km guanyaran un punt ITRA i un altre per a participar en la prestigiosa prova Ultra Trail de Mont-Blanc – UTMB.
  • L’ENTRE CASTELLS KIDS, la prova pels més menuts, serà la primera competició del calendari del nou Circuit Català d’Escoles Trail organitzat per la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC).
  • L’organització ha decidit incorporar la nova categoria de descalcisme –per a persones que corren descalces— i que se suma a la de minimalisme que es va incorporar en l’última edició.
  • A dues setmanes perquè tingui lloc la competició, ja s’han inscrit 350 participants i l’organització preveu que puguin passar per Vilajuïga més de 3.000 persones durant tot el cap de setmana.
  • Fruit de la feina de conscienciació i preservació de l’entorn, l’ENTRE CASTELLS ha rebut una condecoració d’Excel·lència Ambiental per part de l’Associació Espanyola de Trail Running.
  • La dietista esportiva Anna Grífols, responsable de planificar la nutrició de molts esportistes d’elit, oferirà una conferència inaugural el divendres, 13 de març a l’auditori d’Aigua Vilajuïga.
  • L’Ajuntament de Vilajuïga, per tal de donar solidesa a l’esdeveniment i sumar esforços, ha signat un conveni amb el Grup Excursionista Capgirell –entitat organitzadora de les proves—.

 

La Cursa de Muntanya ENTRE CASTELLS ja està a punt per viure la seva 7a edició els propers 13, 14 i 15 de març. Amb aquesta nova edició, l’esdeveniment esportiu creix en prestigi i reconeixement, després de ser valorada com una de les curses més importants del calendari català de curses de muntanya i formar part, per primera vegada, de l’Internacional Trail Running Association (ITRA).  Aquesta novetat, permetrà als corredors que finalitzin la prova reina –de 35 quilòmetres– sumar un punt ITRA per la classificació dels millors corredors a escala mundial i, alhora, aconseguir un punt per a participar a la prestigiosa prova Ultra Trail de Mont-blanc – UTMB.

ENTRE CASTELLS KIDS i ENTRE CASTELLS BTT, competicions oficials federatives

En el marc de potenciar i donar visibilitat a l’esport base i a la formació, l’ENTRE CASTELLS ha apostat des dels seus inicis per organitzar l’ENTRE CASTELLS KIDS, una prova pels nens i nenes de 3 a 12 anys. Enguany, per primera vegada, aquesta prova passarà a formar part del Circuit Català d’Escoles Trail Catalunya, inaugurant a més a més el calendari que engloba 5 proves d’arreu de Catalunya.

D’altra banda, i per segon any consecutiu, l’ENTRE CASTELLS sumarà una prova de BTT, la qual s’inclou en el calendari de Copa Catalunya Infantil de BTT 2020 de la Federació Catalana de Ciclisme. Ambdues competicions tindran lloc el dissabte, 14 de febrer, a la zona del Mas Bartret de Vilajuïga, centre neuràlgic de l’esdeveniment esportiu durant tot el cap de setmana.

Nova categoria per a corredors descalços

En la darrera edició, l’ENTRE CASTELLS ja va incorporar una nova categoria de minimalisme en les proves SPRINT 10K, EXPRESS 20KM i TRAIL 35KM. Aquesta categoria estava pensada per aquells corredors que ho fan utilitzant un calçat més simple –similar a les sandàlies– o unes vambes minimalistes de trail.

Enguany, per tal de seguir acollint i donant cabuda als corredors que practiquen altres modalitats del trail, l’organització ha optat per incorporar la categoria de descalcisme, per aquells esportistes que opten per competir descalços. En l’edició 2019, 15 participants van fer-ho en la categoria de minimalisme, dos d’ells descalços, pel que ara s’ha volgut donar cabuda a aquestes persones amb la creació d’una categoria dedicada a ells.

Més de 3.000 persones durant un cap de setmana

Quan encara falten dues setmanes perquè comenci l’esdeveniment, ja s’han inscrit un total de 350 participants. Entre aquests, ja s’han registrat corredors internacionals arribats de França, Andorra, Bèlgica, Dinamarca i Itàlia, a més de corredors d’altres comunitats autònomes com Mallorca, Osca, Madrid, València i el País Basc. Tenint en compte que en la darrera edició –comptabilitzant totes les proves– van participar-hi 1.000 corredors, l’organització preveu un augment de participants i, de retruc, un creixement en el total de persones que passaran i visitaran el municipi durant el cap de setmana.

En la passada edició, l’organització va calcular que entre corredors, visitants i  acompanyants, durant tot el cap de setmana van passar 3.000 persones per Vilajuïgauna xifra que es preveu que se superi amb aquesta setena edició. Per tal que el municipi esdevingui l’epicentre de l’esport i les curses de muntanya, coincidint amb l’ENTRE CASTELLS es tornarà a celebrar la Fira de Muntanya i Esports d’Aventura al Pavelló de Vilajuïga, que acollirà xerrades d’experts, estants d’empreses relacionades amb el món de l’esport i activitats per amenitzar el dia.

Cursa d’excel·lència ambiental

Un dels objectius i responsabilitats de l’organització és la preservació del paisatge i l’entorn natural pel qual transcorre la cursa. L’ENTRE CASTELLS passa des del seus inicis pel mig del Parc Natural del Cap de Creus, fet que fa que els seus participants sentin el mar, la muntanya i la història d’aquest indret de ben a prop.

Al llarg de les diverses edicions, ENTRE CASTELLS ha treballat per conscienciar a tots els participants de les diferents proves de la importància de mantenir en perfecte estat l’entorn. En la darrera edició, en finalitzar les competicions, es va recollir al llarg de tot el recorregut pel qual van passar més de 600 persones només un tap d’un gel i un embolcall d’un energètic. Per tota aquesta feina prolongada al llarg dels anys, l’Associació Espanyola de Trail Running ha condecorat la cursa amb l’Excel·lència Ambiental, un distintiu que només ostenten un centenar de curses de l’Estat espanyol.

Inauguració de l’esdeveniment amb Aigua Vilajuïga

Enguany, gràcies a la col·laboració d’Aigua Vilajuïga, l’ENTRE CASTELLS comptarà amb una jornada inaugural molt especial. Per tal d’encetar el cap de setmana d’esports Outdoor a Vilajuïga, el Grup Excursionista Capgirell organitza una presentació amb alguna persona reconeguda del món de l’esport. Aquesta setena edició però, es farà a l’auditori d’Aigua Vilajuïga, un enclavatge amb gran història al municipi.

A més, per arrodonir la jornada, tindrà lloc la conferència Nutrició, hidratació i suplementació en el trailrunning, a càrrec d’Anna Grífols, que és nutricionista esportiva i responsable de planificar la nutrició de molts esportistes amateurs i d’elit, com Pau Capell –campió del món d’ultra trails el 2018— entre d’altres.

Nou conveni amb l’Ajuntament de Vilajuïga

L’Ajuntament de Vilajuïga, i en concret l’Àrea de Promoció Econòmica, té com un dels objectius aprofitar els diversos esdeveniments que se celebren amb èxit al poble i que tenen en compte el turisme de natura, perquè el poble i els seus comerços se’n puguin beneficiar econòmicament, així com potenciar entre la població la pràctica de l’esport.

Davant d’aquest esdeveniment que porta des de fa 6 edicions cada vegada més persones a visitar el municipi –en la darrera edició doblant la població del municipi al llarg d’un cap de setmana–l’equip de govern va posar sobre la taula l’interès per arribar a un acord amb el club organitzador per unir esforços per fer, encara més gran aquesta cursa.

És per això que l’Ajuntament de Vilajuïga i el Grup Excursionista Capgirell de Vilajuïga han signat per primera vegada un conveni per tal que l’esdeveniment, així com la Fira de Muntanya i Esports d’Aventura segueixin realitzant-se al municipi, per tal que els comerços i empreses en treguin el màxim profit, i per col·laborar tots plegats en la promoció de l’esdeveniment.