L’Ajuntament de Vilajuïga aprova un pressupost d’1.107.000 € pel 2022

26/01/2022

Està marcat per diverses inversions en equipaments municipals i pel treball intens per reduir despeses energètiques. Aquest 2022 es mantindrà la inversió social i cultural i s’assolirà l’endeutament 0.

 

L’Ajuntament de Vilajuïga acaba d’aprovar el nou pressupost pel 2022, d’un total d’1.107.389,04 €. Aquest any, el pressupost està marcat per diverses inversions en equipaments municipals i alhora, mostra l’esforç que s’està fent per aconseguir reduir despeses, per exemple, en consums elèctrics o en el tractament de residus.

El pressupost va ser sotmès a votació en el darrer ple municipal, celebrat el dilluns 17 de gener. La proposta va rebre 4 vots favorables (de l’equip de govern d’Assemblea per Vilajuïga) i dues abstencions (de dos regidors d’Esquerra Republicana). Els altres 3 regidors no van assistir a la sessió.

Inversions pel 2022 i millores en equipaments municipals

L’objectiu d’aquest any nou és realitzar diverses inversions i millores al poble. Per una banda, el pressupost contempla gairebé 68.000 € que es destinaran a inversions, encara que gràcies a la concurrència a subvencions l’import total podria acabar essent superior.

Així doncs, en les inversions que es faran aquest 2022 hi ha l’adequació d’un aparcament al veïnat de dalt, l’arranjament de voreres (proposta guanyadora dels Pressupostos Participatius 2021), pintar l’edifici que acull actualment l’Ajuntament o la segona fase de la reforma del Pis de Forestals (antic pis del mestre que s’està rehabilitant per a ús social).

Pel que fa a les millores en equipaments municipals, enguany es preveu seguir avançant en la reforma interior de l’escola: per una banda, renovant els antics lavabos (obres que ja van començar l’any passat amb la reforma dels banys del primer pis), i per altra banda, amb la reforma de la cuina, una obra llargament planificada i acordada amb els Serveis Territorials de la Generalitat a Girona.

A banda d’aquestes inversions pressupostades, una de les majors actuacions que es faran aquest any és el replanteig del camí de Quermançó fins al zona esportiva per reconvertir-lo en un passeig de vianants i pacificar la circulació al trànsit. Aquestes obres milloraran la seguretat dels vianants i farà més agradable la zona. La inversió, que es va reflectir en el pressupost de l’any passat, forma part de la subvenció del PUOSC i té un cost aproximat de 130.000 €.

Subvencions pendents de resoldre

L’Ajuntament està fent en els darrers anys un esforç ingent per concórrer a moltes subvencions que permeten incrementar les inversions previstes inicialment a cada pressupost. Així doncs, malgrat que encara s’està pendent de rebre la resolució, aquest any s’han presentat projectes per un valor total d’1.085.000 € al Fons Europeu Next Generation. Aquests projectes tenen relació amb la transformació ecològica, pel que pretenen millorar l’eficiència energètica dels equipaments municipals (canvi de tancaments, millora d’il·luminació...), reduir el consum energètic (instal·lacions fotovoltaiques i de biomassa), rebaixar la contaminació lumínica i també la despesa energètica (renovació de l’enllumenat públic) i inversions que afavoriran la mobilitat sostenible (creació d’aparcaments dissuasius i d’un carril bici connectat amb municipis veïns).

També s’ha sol·licitat la subvenció de l’ICAEN (Institut Català de l’Energia) per a ampliar la instal·lació fotovoltaica de l’escola Santiago Ratés, i està previst sol·licitar diverses ajudes a la Diputació en matèria d’habitatge, de participació, de promoció econòmica, de cultura, de joventut i per la franja de protecció d’incendis.

Objectiu: reduir despeses

Vilajuïga segueix el treball per reduir despeses relacionades amb el consum energètic. Enguany ja s’ha aconseguit reduir 5.000 € pel que fa a l’enllumenat públic gràcies a la renovació feta aquest darrer any. També ha disminuït a la meitat el cost energètic de l’escola, que s’ha rebaixat 5.000 € gràcies a la col·locació de plaques solars.

Aquest any nou també s’ha apostat per perseguir una fita important: reduir les despeses associades a la generació de residus, que actualment costen al poble 48.000 € (associades a la mala classificació). Així doncs, per aconseguir-ho s’ha incorporat una tècnica ambiental que, alhora, facilitarà la concurrència a subvencions i gestionarà les llicències mediambientals.

Finalment, en la gestió de la reducció de despesa, gràcies a la licitació de la neteja viària feta aquest darrer any, l’import total destinat a neteja dels carrers disminuirà 15.000 €. La planificació inclou una neteja cada mes, quan fins ara era més irregular, d’un cop cada dos mesos o tres, segons l’època de l’any.

Inversió social i cultural

L’Ajuntament segueix apostant per la cultura i per això enguany s’ha reflectit l’aposta d’aquests darrers mesos per a dinamitzar el Centre Cívic. S’invertiran anualment 15.000 € per a un dinamitzador que s’ocuparà, a banda d’obrir la biblioteca i gestionar l’Espai Jove, a organitzar activitats per l’equipament i pel Casal de la Gent Gran.

Continuant amb la importància de la participació dels veïns en la vida social del municipi, s’ha optat per destinar 5.000 € al Casal de la Gent Gran per tal que s’abarateixin els preus de les activitats que es fan i això incrementi el nombre d’usuaris. També es destinaran 5.000 € a l’acte del 50è aniversari de l’Escola Santiago Ratés, i continuaran mantenint-se les ajudes socials per a l’adquisició de llibres i material pels infants del poble.

L’Ajuntament assolirà l’endeutament 0

Aquest any, després de gairebé 8 anys d’amortització de deute, l’Ajuntament assolirà el 0% d’endeutament. Així doncs, aquest 2022 es liquidaran els últims préstecs per un import de gairebé 32.000 €. En finalitzar el 2019, el deute viu era del 30,19 %, i actualment (a 31 de desembre de 2021) era del 2,56 %. Amb aquestes xifres l’Ajuntament podria demanar un préstec, en cas que s’estimés fer una inversió que requerís una aportació extraordinària.