Acord pel trasllat de les oficines del Parc Natural de Cap de Creus a Vilajuïga

17/03/2022

L’Ajuntament i el Parc Natural han signat un conveni en el qual s’acorda la cessió per ús compartit de l’edifici del CAT. El Departament assumirà el cost de les obres que s’hauran de fer a l’equipament, que està previst que finalitzin a principis del 2023

 

L’Ajuntament de Vilajuïga i el Parc Natural de Cap de Creus han signat un conveni que recull totes les obligacions i compromisos perquè sigui efectiu el trasllat de les oficines del Parc a l’edifici del CAT, situat a l’entrada del poble.

Després de molts anys de converses i negociacions, finalment s’ha aconseguit signar un acord que compromet per a 4 anys, i prorrogable a 4 més, la cessió de l’edifici. La previsió ara és que les obres que s’han de fer a l’equipament, les quals assumirà el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, finalitzin a principis del 2023. Serà aleshores quan es farà efectiu el trasllat.

Actualment, el Parc té la seu tècnica al Palau de l’Abat, situat a Sant Pere de Rodes, on disposa d’unes oficines situades en un entorn de gran bellesa i simbolisme. La seva situació però, fa difícil l’accés i l’aparcament per part dels visitants, una problemàtica que quedarà solucionada amb el trasllat a Vilajuïga.

L’edifici del CAT (Centre d’Activitats en el Territori) es troba a l’entrada del poble, a la cruïlla entre les carreteres G610 i GI 604. Aquest va ser construït l’any 2010 amb l’objectiu de dur a terme activitats de dinamització del municipi de forma complementària a la resta de CATs que es van construir arreu de Catalunya. El CAT de Vilajuïga està en desús des del 2015.

Una oportunitat de promoció pel poble i el medi natural

Aquest acord, i la convivència de l’equip de gestió del Parc Natural i de l’Ajuntament de Vilajuïga dins d’un mateix edifici, permetran establir sinergies pel que fa a la gestió dels espais naturals. Així doncs, un dels compromisos assumits en aquest conveni és que el Parc instal·larà també un Punt d’Informació al CAT per a potenciar les activitats socioeconòmiques i turístiques del poble i el seu entorn.

També es preveuen actuacions conjuntes de desenvolupament sostenible del parc, així com impulsar de forma coordinada la recerca científica i l’educació ambiental adreçada a la gestió del patrimoni natural i cultural.

A Vilajuïga, el Parc disposarà d’un total de 155 m2 d’ús exclusiu dins el CAT, on instal·laran l’oficina tècnic-administrativa, una sala de reunions, el despatx del director, un espai de magatzem i un espai polivalent. La resta d’espais (la recepció, la sala polivalent i els serveis sanitaris) seran d’ús preferent del Parc Natural però podran ser utilitzats per part de l’Ajuntament.

L’entrada en funcionament del nou equipament permetrà que Vilajuïga esdevingui porta d’entrada al Parc Natural i posarà en valor la situació del poble entre els dos Parcs Naturals de la comarca (Aiguamolls i Cap de creus) i l’Espai d’Interès Natural de l’Albera.