MESURES PER FER FRONT A LA CRISI DEL COVID-19


ACTUALITZACIÓ || 26/04/2020

 

Per tal de proporcionar totes les eines necessàries als veïns i veïnes de Vilajuïga davant la crisi sanitària que estem vivint, provocada per la propagació del coronavirus, l'Ajuntament de Vilajuïga ha impulsat i coordinat diverses iniciatives les quals es recullen a continuació. 

El passat diumenge, 29 de març, l'alcalde de Vilajuïga, Xavier Llorente, va fer públic un comunicat en nom de tot el consistori sobre la crisi del coronavirus Covid-19 i la seva afectació al poble. Podeu veure'l a continuació. 

INFORMACIÓ D'INTERÈS

Ajornament del cobrament d'impostos

Per tal de frenar l'impacte econòmic de la crisi del coronavirus, l'Ajuntament de Vilajuïga, juntament amb XALOC -l'entitat encarregada de la recaptació d'impostos- ha acordat noves dates pel cobrament d'impostos al municipi. 

Més informació

Exempció de les taxes de recollida de residus i l'ocupació de via pública

L’Ajuntament de Vilajuïga ha decidit que, com a mesura econòmica per fer front a la crisi del coronavirus, les empreses i establiments no pagaran taxes de recollida de residus i d’ocupació de via pública mentre estiguin obligats a tancar durant l’estat d’alarma.

Tampoc es cobraran els rebuts de la llar d'infants mentre el centre es mantingui tancat i sense oferir el servei. 

Impuls del grup de voluntariat per donar suport a la gent gran o a col·lectius de risc

Durant els primers dies de confinament, l’Ajuntament de Vilajuïga va impulsar un grup de voluntariat per tal d’ajudar a les persones més vulnerables. El grup, format per una trentena de persones s’ofereix per donar suport a aquella gent d’edat avançada que viu sola i/o es troba dins del col·lectiu de persones vulnerables.

Més informació

Informació pràctica sobre l'atenció al CAP de Vilajuïga

Mentre duri el confinament decretat per l'estat d'alarma, tots els veïns i veïnes que necessitin assistència mèdica han de trucar prèviament al CAP (972 53 17 91), que serà qui valorarà quin tipus d'intervenció cal fer en cada cas. 

Per tràmits burocràtics i renovació de receptes, heu de trucar i fer la sol·licitud telefònicament. En el cas de les receptes, s'envien directament a la farmàcia.

Canvis en el servei de correus durant el confinament

Fins a nou avís, l'horari d'atenció al públic a l'oficina de correus de Vilajuïga canvia i serà de 8.45 a 9.45h els dies alterns. 

Prohibició de llançar voluminosos a la Deixalleria Municipal

Davant la crisi sanitària que estem vivint i seguint les recomanacions de l’Agència Catalana de Residus, la deixalleria municipal de Vilajuïga només funcionarà com a punt d’emergència, pel que només es recollirà fracció orgànica, envasos, paper, vidre i fracció resta. 

Davant el cas omís d'algunes persones de no portar voluminosos i deixalles diverses a la Deixalleria, l'Ajuntament de Vilajuïga ha decidit col·locar una cadena que prohibeix l'accés de vehicles. La resta de residus que es poden seguir portant a peu fins als contenidors exteriors. 

Demanem que emmagatzemeu a casa aquells residus que no s’inclouen en aquesta llista durant el confinament (per exemple runa, restes vegetals, voluminosos, ferralla, electrodomèstics, material electrònic, roba o fusta entre d’altres).

Voluntariat per confeccionar mascaretes casolanes de cotó

El grup de cosidores de Vilajuïga s'ha organitzat per confeccionar mascaretes casolanes fetes de cotó. Ja se n'han cosit més d'un miler, que s'han repartit entre veïns i treballadors de serveis essencials. Durant el mes d'abril també han confeccionat mascaretes infantils pels nens i nenes del municipi.

Segons han confirmat els professionals mèdics, malgrat que no són mascaretes homologades i no serveixen per fins professionals, poden ser usades puntualment, per anar a comprar o sortir un moment al carrer per exemple, sempre mantenint la distància de seguretat.

Tothom qui en necessiti, les pot recollir gratuïtament a Ca la Rosor, Can Salvi, la Fleca Cusí, Farmàcia Helena Ymbert Pellejà i la Peixateria. Si algú necessita que li portin la mascareta a casa, pot contactar amb l'Anna, del grup de voluntaris, al 615 86 50 29 o al 972 53 07 34. 

Vídeos per entretenir la mainada amb les educadores de la Llar d'Infants els Nins

Des que va començar el confinament, les mestres de la Llar d'Infants Els Nins de Vilajuïga van impulsar un compte d'Instagram (@elsninsdevilajuiga) per tal de donar idees d'activitats per fer entre els pares i mares i els infants. Hi trobareu contes, activitats pedagògiques i manualitats pels més petits.

Desinfecció extraordinària per part de la Brigada Municipal

Per tal de garantir una bona neteja i desinfecció dels espais públics i més concorreguts durant la crisi del coronavirus, la Brigada Municipal ha realitzat tasques de desinfecció del mobiliari urbà i dels carrers principals del municipi. 

Servei d'atenció psicològica i Servei Local de Teleassistència

Dipsalut ha habilitat un Servei d’atenció psicològica per a per a veïnes i veïns afectats de manera directa i greu per l’emergència sanitària actual, com, per exemple, persones que han perdut familiars, persones grans confinades i malaltes de coronavirus. Tothom qui ho necessiti pot posar-se en contacte amb l’Ajuntament (972 53 00 05), que s’encarregarà d’activar aquest servei.

El Servei Local de Teleassistència també ha activat una línia d’atenció gratuïta de manera excepcional durant la crisi sanitària pel covid-19. Està pensada, principalment, per a persones d’edat avançada i amb malalties cròniques. Per poder donar-se d'alta, cal dirigir-se als serveis socials de Vilajuïga (972 52 20 00), que faran arribar a Dipsalut les dades de les persones que volen tenir-lo.

Informació sobre les restriccions de la COVID-19

Tota la informació en aquest enllaç