Voluntariat VS incivisme - Juliol 2020

01/07/2020
Assemblea per Vilajuïga

Mentre ha durat l’estat d’alarma per la pandèmia de la COVID-19, a Vilajuïga hem pogut viure dues realitats paral·leles. Una, que ens fa sentir molt orgullosos com a ciutadans, és l’autorganització d’una vintena de cosidores per confeccionar mascaretes de cotó. L’altra, que ens preocupa, és l’incivisme, que es manté latent en el nostre dia a dia.

Durant el confinament les cosidores van confeccionar més de 2.000 mascaretes per a adults i nens, que van ser distribuïdes gratuïtament als comerços del municipi i, en alguns casos d’especial atenció, directament als domicilis. La iniciativa va comptar també amb l’ajut d’un grup de voluntaris i voluntàries organitzat per l’Ajuntament, de manera que lluny de posicionaments polítics, un bon nombre de ciutadans es van implicar en aquests dos grups pel bé de la comunitat.

Des de l’Assemblea per Vilajuïga vam creure molt en aquesta iniciativa i es va fer un donatiu econòmic per finançar una part dels materials emprats en l’elaboració de les mascaretes.

Malauradament, durant aquest temps veïns i veïnes hem viscut amb perplexitat una altra realitat molt diferent, una manifestació d’incivisme latent, fruit de comportaments irresponsables i molt nocius per al poble. A la Veu del setembre de 2019, l’equip de govern ja ens alertava de la problemàtica i de la necessitat d’implicar-nos tots, veïns i Ajuntament, per pal·liar els efectes de l’incivisme sobre la nostra comunitat i els perjudicis econòmics que això implica. En aquell escrit ens parlaven dels excrements de mascotes no recollits, de les destrosses al mobiliari urbà, dels mals hàbits a l’hora de circular i aparcar amb vehicle particular i sobretot, de l’aportació de residus no admesos al punt d’emergència exterior de la deixalleria.

Durant aquests darrers mesos aquestes problemàtiques s’han continuat manifestant o, fins i tot en alguns casos, agreujant, fet que no ens pot fer sentir orgullosos com a veïns del municipi.

Participar d’accions que ajudin als nostres conciutadans és un acte lloable i ple de solidaritat, però cal anar més enllà. És necessari que prenguem consciència de la situació, que adoptem un paper actiu i que ens comprometrem en la promoció dels bons hàbits, fent extensible aquesta necessitat entre amics, veïns o família, per anar capgirant aquesta situació.

Ser tots més solidaris envers la comunitat de la qual formem part, pensant en les conseqüències dels nostres actes i hàbits i en què ens cal canviar pel bé comú, ens permetrà avançar en la bona direcció. Des de l’Assemblea ens comprometem a fer-ho i us animem a què us uniu a aquest compromís per acabar amb l’incivisme a Vilajuïga.