PARTICIPAQUÈ? PARTICIPACIÓ! - Març 2020

01/03/2020
Assemblea per Vilajuïga

A partir de la segona meitat del segle XIX una de les aspiracions dels treballadors  era la  jornada de treball de vuit hores que en el fons volia dir vuit hores de treball vuit hores d’esbarjo i vuit hores de descans.

Aquesta reivindicació dels treballadors, de fet, es podia fer extensiva al poble en general. I, quina relació té aquesta idea del XIX amb el que passi en un poble del segle XXI com el nostre, després dels anys i dels avenços aconseguits? Pensem que l’esperit, no la lletra, si que és vigent. Si en un poble els veïns treballem (ben segur que  no tothom qui voldria, el que vol dir que  tots els avenços socials no s'han acabat d'assolir), descansem i  es divertim al poble segurament creixerà el sentiment d’orgull de formar-n'hi part.

En aquest sentit i, agafant les festes com a punt de partida de la participació volem fer una reflexió. S’han anat fent, com sempre, totes les festes i, potser en alguna s’ha intuït algun petit canvi o segurament la intenció d’organitzar-la amb altres criteris.

Per  exemple les de Nadal i Reis, que i sense voler fer un relat exhaustiu de tots els actes, hi ha hagut la  iniciativa d'aportar uns testos amb ceps que cada establiment o entitat ha decorat al seu gust. S'ha fet una sortida amb nens i nenes per anar a buscar tions i s'ha fet cagar el tió. Dins l'hora del conte s'ha fet un taller de fanalets per anar a esperar el Reis. S'ha muntat un campament reial per recollir les cartes dels nens i les nenes i finalment s'ha anat a esperar els Reis. En aquest darrer cas amb un recorregut i concepte de l'arribada diferent.

El mateix podem dir del recent Carnaval, ha sorgit una comissió de joves  que amb la col·laboració d'alguns voluntaris ha muntat els actes de Carnaval del dissabte i diumenge.

Els actes han anat raonablement bé, i que com tot pensem que són millorables i és el que s'ha de procurar per les properes edicions.

Però,  en tots aquests actes hi ha un denominador comú: l'existència d'unes comissions obertes a tothom que hi ha volgut participar  i d'uns voluntaris  que decidien i organitzaven  tot col·laborant en una festa de la nostra comunitat, Vilajuïga.

Pensem que aquest és el camí, que tot just acaba de començar de forma tímida, la participació de les entitats de Vilajuïga en l'organització de les diverses Festes que hi ha al llarg de l'any i que ha de culminar en una potent Comissió de Festes que actuï de forma autònoma amb el suport de l'Ajuntament.

Aquest és l'objectiu que assolirem en el futur si persistim en la idea de la participació de tothom en els afers del poble. Pensem que sense participació no hi ha democràcia.