Llarga vida al voluntariat - Desembre 2019

01/12/2019
Assemblea per Vilajuïga

Vilajuïga, el nostre municipi, és un espai que compartim entre tots dia a dia. Les relacions entre veïns que s’estableixen en aquest espai compartit, sovint no es passa d’un “bon dia” o de comentar les preocupacions per les mancances d’aquest espai comú.

Hi ha accions, però, que ens fan sentir útils, que ens fan sentir poble, que ens fan sentir més a prop de les persones que el conformen, que ens fan sentir solidaris entre nosaltres i amb resta del món.

A Vilajuïga hem viscut alguns d’aquests moments. Podem recordar per exemple el Sopar Solidari que es va celebrar el 27 d’agost del 2016, que tenia per objectiu  recaptar fons per ajudar als refugiats sirians. Aquest va ser un exemple de com un poble es pot bolcar per tal d’assumir una meta a través del voluntariat. En aquest sopar i festa solidària hi van participar més de 10 associacions del poble i moltes persones no involucrades directament en aquestes associacions.

Aquesta fita ens demostra que podem ser un poble participatiu. Hi ha accions que transcendeixen el govern municipal, són accions que ens conformen com a poble i que enforteixen els lligams entre tots els habitants, passant de ser observadors dels esdeveniments a ser-ne els actors principals.

Existeixen espais per dur a terme aquestes accions, que representen una actitud, una filosofia de pensament en el que tots estem inclosos. És evident que aquests espais poden quedar coberts per l’associacionisme, que engloba normalment a persones que tenen una mateixa idea, un mateix objectiu: el futbol, la gent gran, combatre una malaltia, etc. Tot i així, hi ha espais i àmbits més amplis en els que tots podem confluir, en què tots podem fer de voluntaris com en el cas de la Festa Solidària del 2016. Aquests espais generen projectes per gaudir tots plegats, i un bon exemple d’aquest podria ser l’organització de les festes del poble.

En definitiva, tal com es diu a la Carta del Voluntariat de Catalunya: “El voluntariat fonamenta la seva acció en els principis d’associació i participació democràtica, respecte a la dignitat, igualtat i llibertat de la persona”.  Diu també i amb tota la raó que contribueix a un desenvolupament social del nostre entorn i del món, més just, solidari, equilibrat, pacífic i respectuós amb el medi ambient mitjançant la participació dels ciutadans en la vida de les societats.

Els integrants de l’Assemblea per Vilajuïga tenim molt clar aquestes idees, per aquesta raó tots els grups de treball que hem creat són espais de voluntariat on s’elaboren propostes pensant sempre en el desenvolupament social del nostre poble. Igualment, apostem perquè el treball voluntari esdevingui una millora pel nostre poble. Per això, el passat 2 de novembre ja vam iniciar una acció de neteja i adequació de la plaça de la Sardana. Us convidem a tots i totes els que tingueu ganes de dedicar unes hores de forma altruista al nostre poble a participar en les jornades de voluntariat que realitzem cada primer cap de setmana del mes!