A Vilajuïga no volem perdre el tren - Assemblea per Vilajuïga Juliol 2022

12/02/2023

Assemblea per Vilajuïga (AxV), sempre ha manifestat la seva preocupació per la situació de l’estació de tren i per la infraestructura en si, davant la falta d’inversió, la deixadesa i la inseguretat de la línia R11/R1 Portbou-Barcelona.

És la propia AxV, que juntament amb diversos veïns i veïnes del municipi, va impulsar una campanya per preservar l’estació de tren. La iniciativa pren encara més força, arran de l’anunci d’algunes administracions que suggereixen el trasllat de l’estació de Figueres, afectant directament a la línia entre Figueres i Portbou.

Amb el lema “A Vilajuïga no volem perdre el tren”, la campanya va constar inicialment d’una recollida de firmes a través de la plataforma digital change.org, així com a diversos establiments del poble, al mercat de segona mà que se celebra mensualment a Vilajuïga, i als pobles veïns. En total, es van recollir més de 1.300 signatures i també es van adherir al manifest diverses entitats del poble.

Juntament amb aquesta acció, des del govern d’Assemblea per Vilajuïga es va proposar al ple l’aprovació d’una moció en defensa del servei ferroviari i en contra de l’eliminació de l’actual estació de Figueres. La moció recull tots els motius de mobilitat i de lluita contra el canvi climàtic pels quals Vilajuïga reclama mantenir l’estació de tren al municipi.

El manifest, que es va aprovar per unanimitat, reclama “mantenir l’actual emplaçament de l’estació de Figueres al centre de la ciutat, recomanant el semisoterrament”, a més de “millores de manteniment i seguretat de l’estació de Vilajuïga”, i “recuperar les freqüències horàries establertes abans de la pandèmia” així com “la seva ampliació amb la incorporació de l’aturada de trens de mitja distància”.

La campanya impulsada per Assemblea per Vilajuïga, es va complementar amb un acte reivindicatiu celebrat el passat dissabte 28 de maig. L’acció va consistir en una concentració davant de l’ajuntament, una cercavila fins a l’estació i finalment allà, un vermut i la lectura del manifest.

Aquesta acció va tenir molt de ressò entre diferents mitjans de comunicació i es complementarà el proper dia 23 de juliol amb una sortida amb tren fins a Colera per  reivindicar el baixador de Garbet, i les properes setmanes amb una xerrada informativa oberta a tothom.

Us hi esperem!